Vooraf
Zorg ervoor dat je vooraf gegeten hebt. Met een verdoving in de mond is het lastig eten, en je zou op je wang of tong kunnen bijten. Probeer te regelen dat je op deze dag niet te veel inspannend werk hoeft te doen.
Wat u zelf kunt doen
Nadat de tand of kies eruit is moet je ongeveer 30 minuten op een gaasje dichtbijten. Daarna kun je dit gaasje eruit halen en in de vuilnisbak doen. Het is mogelijk dat de wond kort begint te bloeden. Normaal gesproken stopt dit gelukkig vrij snel(enkele minuten).
Als je nu iets drinkt is het mogelijk dat er een beetje bloed oplost. Dit is normaal en heeft geen invloed op de genezing.
Het is verstandig niet te spoelen voor een frisse smaak of op de verse wond te gaan borstelen. (Dit heeft te maken met het bloedstolsel wat zojuist is ontstaan. Dit stolsel is kwetsbaar en is noodzakelijk voor een snelle en probleemloze wondgenezing.)
Je kunt een pijnstiller innemen voordat de verdoving is uitgewerkt, b.v. na het verwijderen van het gaasje 1000mg paracetamol(bij kinderen zie de bijsluiter). Dit voorkomt dat je moet wachten op de inwerktijd en verhoogt de effectiviteit aanzienlijk. Het is af te raden op de dag van de ingreep alcohol te gebruiken, te roken of in de ‘volle’ zon te blijven.
Als bij een kind een tand of kies is getrokken meld dit dan aan de meester/juffrouw op school. Er is geen reden om niet naar school te gaan. Ook (rustig) sporten kan geen kwaad.
Indien de wond blijft bloeden
Ga opnieuw druk uitoefenen op de wond door te bijten op een steriel gaasje of een knoop in een schone katoenen zakdoek gedurende 30 minuten. Dit eventueel nog 3 maal herhalen.
Indien de bloeding in volle hevigheid aanhoudt raden we aan contact op te nemen met de praktijk.
Het normale verloop na het verwijderen van een tand of kies
Als een tand of kies getrokken is ontstaat als reactie een zwelling. Je kunt ook een korte periode lichte koorts hebben, deze dient snel af te nemen. De zwelling neemt af na de tweede dag. Eventuele pijn is doorgaans goed te bestrijden met een pijnstiller, b.v. Paracetamol of Ibuprofen (kijk met Ibuprofen uit bij maagklachten). Het kan zijn dat de mond slechts beperkt open kan. Dit verdwijnt of moet in elk geval minder worden na de 2e dag. De eventuele hechting zal oplossen en verdwijnen na 10 a 14 dagen. In afwijkende gevallen wordt dit gemeld.
Bij twijfel over het verloop kunt je altijd contact opnemen met de praktijk.