In een tandartspraktijk komen veel verschillende mensen binnen en allemaal hebben ze bacteriën en virussen bij zich.

Dat is normaal, dat is in de supermarkt ook zo.
Doordat wij als tandartsen en mondhygiënisten in de mond werken komen we in aanraking met speeksel en bijna altijd ook met bloed van degene in de stoel.

Om te voorkomen dat we door ons werk ziektekiemen van de ene persoon doorgeven naar de volgende, houden we ons aan een groot aantal zeer strikte regels.

Onze regering heeft om ons hierbij te helpen een werkgroep in het leven geroepen. De Werkgroep Infectie Preventie.

Deze groep experts heeft een richtlijn opgesteld waarmee we werken.
Het begint allemaal bij onze handen. Die desinfecteren we de hele dag door met handalcohol.

Alle dingen die we tijdens het werk aanraken en niet naderhand weggooien moeten na iedere behandeling weer klaargemaakt worden voor het volgende gebruik.

Sommige dingen kunnen vrij eenvoudig worden gereinigd, andere zijn eigenlijk onmogelijk schoon te maken.
Omdat dingen verschillend zijn, zijn er verschillende schoonmaakmethoden bedacht.

De water/luchtspuit bijvoorbeeld, met zijn lastig schoon te maken knopjes, wordt voor iedere patiënt opnieuw verpakt in plastic zodat hij niet vuil wordt.
Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de blauwe lamp, waarmee vullingen worden uitgehard, en voor de tandsteenverwijderapparaten.

Ook de handvatten van de microscoop worden voor elke patiënt opnieuw verpakt in plastic.
De boren (hoekstukken) waarmee we werken als we een vulling of een kroon maken worden na ieder gebruik grondig behandeld.

Bijna al het andere wat we gebruiken (denk aan spiegeltjes, pincetten etc.) wordt ge-thermodesinfecteerd. Dit is een methode waarbij de spullen in een soort vaatwasmachine worden gedaan, en waarbij een hoge temperatuur (90 graden) samen met reinigingsmiddelen ervoor zorgt dat een zeer grondige reiniging en desinfectie gegarandeerd zijn. (Miele Professional)

Nu zijn er toch nog een boel andere spullen die echt steriel moeten zijn.
Dit zijn bijvoorbeeld de instrumenten die we gebruiken voor chirurgische behandelingen en kanaalbehandelingen.

Veel steriele instrumenten zijn wegwerpartikelen (naalden, chirurgische mesjes, kanaalbehandelingsinstrumentjes).

Maar er zijn natuurlijk ook veel instrumenten die vaker te gebruiken zijn.
Hiervoor hebben we een klasse B-autoclaaf (ziekenhuis sterilisatie-apparaat). Hiermee worden ook holle instrumenten (lastig qua vorm) echt steriel.

Om de steriliteit te behouden zijn de instrumenten verpakt in speciale sterilisatie zakjes.
De hele dag door zijn de assistenten tussen de behandelingen door bezig met het desinfecteren van alle andere zaken die zijn aangeraakt.

Hierbij kun je denken aan het handvat van de operatielamp die boven je hangt tijdens de behandeling
Verder zorgen we er altijd voor dat we niet met vieze handschoenen aan bijvoorbeeld een toetsenbord komen of aan een telefoon, of een deurklink.

Om toch bijvoorbeeld een telefoontje te kunnen beantwoorden passen we een handigheid toe waarbij een handschoen wordt uitgetrokken en binnenstebuiten weer wordt aangetrokken over de andere hand.
Let daar maar eens op, we doen het talloze malen per dag.
Op deze manier blijft onze

omgeving schoon.
Tot slot gebruiken we erg veel wegwerpspullen. (bekertjes, servetten, speekselzuigertjes, polijstborsteltjes, lijmkwastjes etc.)

Dat proberen we uiteraard tot een minimum te beperken, maar voor een aantal zaken is weggooien nu eenmaal de enige manier van schoonmaken.
Als je vragen hebt over dit onderwerp, stel ze dan gerust. We staan altijd open voor suggesties die tot verbetering kunnen leiden.